RotterdamRijker BoekenClub

Join de BoekenClub! We lezen: Fantoomgroei door Sander Heijne en Hendrik Noten

door Jan Willem van der Linde en Immanuel Kapteijns

In onze zoektocht naar een zinvol en rijk werkleven lezen we deze keer 'Fantoomgroei. Waarom we steeds harder werken voor steeds minder'.

"Dit boek is een zoektocht naar een nieuw verhaal over een economie voor een andere, betere wereld. En als we die wereld kunnen schetsen, willen we deze ook realiseren, dat en niets minder is de ambitie van deze vertelling." - De auteurs

Onderzoeksjournalisten Sander Heijne en Hendrik Noten laten in ‘Fantoomgroei’ zien dat onze economie al ver voor de coronacrisis ontspoorde. Bedrijfswinsten zijn sinds de jaren tachtig geëxplodeerd, maar werkenden zagen de economische groei nauwelijks terug in hun portemonnee. Vitale sectoren als de zorg, het onderwijs en de politie werden ondertussen uitgehold. Hoe kan dat? En waarom accepteren we dat?

Deze vragen brachten de auteurs van premier Rutte via de oude familie Philips naar de boeken van Adam Smith. En van conferenties op Zwitserse bergtoppen tot de achterkamertjes van Den Haag. Vliegend door de tijd rollen ze van de ene verbazing in de andere. Met als conclusie: de huidige hang naar groei is geen noodzaak, maar het resultaat van een verhaal dat we zijn gaan geloven. (Check hier het fragment waar Sander en Hendrik hun ideeën over fantoomgroei bespreken met anderen bij De Balie.)

‘Fantoomgroei is een groeicijfer in de krant, zonder enige positieve invloed op het dagelijks leven’, aldus de auteurs. Deze uitspraak triggerde ons. In De Tweede Berg van David Brooks lazen we al dat een betekenisvol leven gericht is op de ander. Vanuit dit perspectief zijn wij nieuwsgierig naar dit ‘nieuwe verhaal over een economie voor een andere, betere wereld’. Hierover willen we met elkaar in gesprek gaan en ook zoeken naar de toepassing in onze eigen (werk)leven.

"De BoekenClub is een mooi platform waar je op een informele manier kan praten over onderwerpen die je anders niet snel bespreekt. Zeker een aanrader!" - Deelnemer

Ben jij ook benieuwd naar dit boek? Dan nodigen wij je uit om deze ook te gaan lezen en samen te bespreken tijdens de online BoekenClubavond op woensdag 12 mei.

Weet je welkom!

BoekFantoomgroei door Sander Heijne en Hendrik Noten
BoekenClubavond: Woensdag 12 mei 2021 | 20:00-22:00 uur
Locatie: Online (Evt. op locatie bij versoepeling van de maatregelen: 
Westzeedijk 140 in Rotterdam)
Kosten: aanschafkosten van het boek

Meld je hieronder aan voor de BoekenClub!