Breng rust in je leven

Mirjam van der Vegt

In onze zoektocht naar een zinvol leven staan de columns dit jaar in het teken van de bestseller 'De Tweede Berg' van David Brooks. Hierin pleit hij voor een betekenisvol leven gericht op de ander. Rust en stilte zijn nodig om te leven in verbinding met jezelf en de ander. Stiltetrainer Mirjam van der Vegt deelt in deze column vijf gouden tips uit haar boek 'De kracht van rust'.

In het boek staan talloze praktische aanwijzingen en graag geef ik er vijf mee voor je eigen dagindeling.

  1. Ontdek je gouden uren

Een van de mooiste geschenken die je te geven en te beleven hebt, is jouw aandacht. Aandacht is goud – en daar heb je maar een beperkte voorraad per dag beschikbaar. Volgens onderzoek heb je maar 4 uur goud per dag te besteden. Dat was voor mij een behoorlijke eyeopener die mijn agenda behoorlijk op zijn kop gooide. Want ik probeerde vaak minimaal 8 uur aandachtig te werken en dacht dat ik dan ook nog echte aandacht over had voor mijn gezin. (Je luistert niet echt – herken je dat?) De kunst is om de gouden uren van je aandacht goed te verdelen en daarom is het ook zo belangrijk om na te denken over je beschikbaarheid.

  1. Ontdek je beschikbaarheid – dat is genoeg

Waarvoor wil jij eigenlijk beschikbaar zijn? Voor je het weet word je aan het begin van de dag overspoeld met opdrachten en taken en mensen die om aandacht vragen. Je voelt de energie uit je dag wegsijpelen. Dat is niet nodig wanneer jij je richt op je beschikbaarheid en daar ook steeds weer liefdevol naar terugkeert. Als jij later terugkijkt op deze dag, waar wil je dan dat deze door gekleurd is? Wil je beschikbaar zijn voor liefde? Dan is het wellicht slim om die ene afspraak tussendoor af te zeggen, zodat je tijd en ruimte hebt voor je andere afspraken, in plaats van heen en weer te rennen. Denk je nu: 'o, help, dan krijg ik minder voor elkaar?' Lees en doe dan de volgende tip.

  1. Doe een dutje

We worden vaak opgejaagd door alles wat zou moeten. Wanneer je tijd tekort ervaart, registreren je hersenen schaarste en dan schakel je over op de alerte toestand. Die kost veel energie. De perfecte reset voor zo’n oververhit brein is een dutje. Tien minuten wegdoezelen schoont je hersenen op en laat je weer met het juiste perspectief naar zaken kijken. Doe wat vaker een dutje en laat je inspireren door Churchill, die bekendstond om zijn dutjes. Dit inzicht kun je ook gebruiken vlak voordat je het podium op moet. Ga niet alles nog een keer in je hoofd ‘stampen’, maar neem even rust. Datgene dat van binnen is opgeslagen, blijft door rust beter hangen.

  1. De kunst van het ophouden

De kunst van het ophouden is de kunst van onaf mogen zijn. Niet alles hoeft vandaag af. Jij bent genoeg, ook al heeft de dag nog rafelrandjes. Ik ben nog niet klaar, maar ik houd er wel mee op, zei een boer ooit. De beste filosofische uitspraak die ik ooit heb gehoord. Houd op tijd op met je werkzaamheden en neem tussentijd tussen je werkzaamheden om even op adem te komen. De monniken in kloosters doen dat ook. Ze horen de bel voor de diensten en leggen hun werk neer, of het nu af is of niet. Morgen is er weer een dag en voor alles is er een plek.

  1. Beoordeel de dag naar wat je zaait

Kies ervoor aan het einde van de dag terug te kijken. Vaak ben je blij als je jouw to-do-list hebt afgerond – we zijn geneigd te denken dat dat de beste dagen waren. Richt je niet alleen maar op het ‘oogsten’ en het resultaat van je werkzaamheden. Zaaien is je taak als mens. Jij mag zaaien met gulle hand en je hoeft niet te zaaien van wat je niet hebt. De oogst word je geschonken. Wanneer het gaat over spreken, wees dan ook niet alleen gefocust op het resultaat. Zaai je woorden en ontdek wat er soms jaren later nog van terugkomt.

Meer lezen? Dat doe je in De kracht van rust waar ik je meeneem langs acht tegendraadse lessen door middel van verhalen en weetjes over wat rust met je hersenen doet. Je kunt je ook opgeven voor mijn gelijknamige gratis seminar.

 

Over de auteur

Mirjam van der Vegt is auteur en stiltetrainer. Haar laatste boek De kracht van rust werd gekozen tot Beste Spirituele Boek van 2021.