'De elite is moreel lui en teveel bezig met eigen comfort.' Met Esther van Fenema

Zingevingspodcast

In deze uitzending gaat Gert Weerheim in gesprek met psychiater Esther van Fenema. Esther was in maart 2023 te gast bij RotterdamRijker. Ze sprak bij de Paasspecial en dat riep veel reacties op. Reden om nog eens door te praten over haar bijdrage naar aanleiding van haar vorig jaar verschenen boek ‘Het verlaten individu. Waarom voelen we ons zo leeg?’.

In haar boek gebruikt Esther van Fenema de klassieke zeven hoofdzonden als een bril om naar onze tijd te kijken. We focussen in het gesprek op drie hoofdzonden: hoogmoed, onverschilligheid en hebzucht. Volgens Esther zijn we allemaal in de greep geraakt van de hoofdzonden. Voor het eerst zijn deze oneindig geworden. Tot voor kort werden we begrensd door morele kaders en door de groep, maar beide zijn weggevallen.


Esther rekent het zeker de elite (zij die economisch en cultureel een bevoorrechte positie hebben) aan dat zij onverschillig is geworden en de solidariteit uit het oog verloren is. De elite is volgens haar moreel lui.


Is er nog enige hoop? Jawel, als we onze 'verantwoordelijkheid waardig gaan dragen'. Door niet alleen bezig te zijn met ons eigen succes en comfort, maar door binnen onze invloedssfeer bij te dragen aan de samenleving. En door zo van betekenis te zijn vanuit onze bevoorrechte positie. Noblesse oblige.

Klik om te beluisteren via Spotify:

Klik om te beluisteren via Apple Podcasts: