De tweede berg: van succes naar betekenis. Vergezichten aan het begin van het nieuwe jaar met Arie de Rover

Zingevingspodcast

In deze aflevering van de Zingevingspodcast gaat Gert Weerheim in gesprek met counselor, spreker en schrijver Arie de Rover over de beweging van succes naar betekenis. We doen dat aan de hand van het thema ‘De tweede berg’, een thema dat we ontlenen aan het gelijknamige boek van David Brooks, een New York Times-bestseller. Het boek ‘De tweede berg’ is een belangrijke inspiratiebron voor RotterdamRijker.

Op de eerste berg gaat het om succes, ego, vergelijken, streberigheid, desnoods ten koste van anderen. Dit alles om de ego-angsten te beheersen. Op de tweede berg draait het niet om meer primair om jouw ego, maar om een betekenisvol leven voor en met anderen. Het leven op de tweede berg is vrij, en levert diepe vreugde op. Wie zou dat niet willen?

Arie de Rover omschrijft dit zelf als een beweging van transactioneel naar transformationeel leven. Hij licht deze beweging toe aan de hand van zijn persoonlijke levensverhaal: zijn succesvolle leven op de eerste berg, de crisis waarin hij terecht kwam en de levensveranderende ontdekking die hij deed.

Aan het begin van het nieuwe jaar is het goed om met een helikopterview naar je leven te kijken: leef ik nog wel volgens mijn waarden? En hoe wil ik dat komend jaar invullen? Deze 'bergwandeling' met Arie de Rover helpt je daarbij.

Zie voor het boek van David Brooks, en vooral jouw lokale boekhandel.

Klik om te beluisteren via Spotify:Klik om te beluisteren via Apple Podcasts: