Heb jij behoefte aan meer innerlijke rust?

RotterdamRijker

Om in deze haastige en veeleisende maatschappij niet uitgeput en opgebrand te raken, is het nodig om in contact te komen – en te blijven – met je innerlijk. Hoe vind je de weg naar binnen als alles om je heen je aandacht lijkt te trekken? Anselm Grün ontdekte vijf wegen om tot innerlijke rust te komen. Hieronder werken we ze voor je uit.

Natuur

De natuur ademt vitaliteit en levenskracht. Als je in de natuur bent, word je er even onderdeel van. Je ziet het leven in bloeiende planten en groeiende bomen, je voelt de zon op je huid, je hoort het ruisen van de wind of het water dat stroomt. Deze zintuigelijke ervaringen brengen je in contact met jezelf. In de natuur mag je zijn wie je bent, de natuur beoordeelt niet. Als je je eigen gedachten kunt loslaten en je zintuigen kunt aanspreken, kom je langzaam tot ontspanning. Bij anderen zorgt inspanning in een natuurlijke omgeving juist voor ontspanning. Je wordt fysiek moe, waardoor je weer ‘voelt’ en makkelijker contact met je innerlijk maakt.

Muziek

Het luisteren naar muziek geeft ruimte in je ziel en brengt je innerlijk in beweging. Alles wat in je kolkt, komt samen en er ontstaat meer harmonie. Muziek kan zorgen voor het vergeten van dagelijkse zorgen en problemen, omdat je even helemaal opgaat in wat je hoort. Het zelf muziek maken - en met name zingen - kan je laten uitstijgen boven jezelf. Zingen brengt je in contact met jezelf en zorgt voor vreugde.

Stilte

Om te kunnen genieten van stilte, is het de kunst om eerst zelf stil te worden. De dagelijkse niet afhoudende stroom communicatie komt tot stilstand. Niet praten, maar zwijgen. Zwijgen betekent ook: je gedachten laten zwijgen. Dit vraagt moed en doorzettingsvermogen, om eerst door de onrust heen te gaan. Stilte geeft zuiverheid en helderheid. Je krijgt zicht op je binnenwereld. Het maakt je vrij en zorgt voor innerlijke verfrissing.

Feesten en vieringen

Waar sommigen stilte nodig hebben, zorgen feesten en vieringen bij anderen voor dieper innerlijk contact met wat voor jou van waarde is. De verbinding met andere mensen en het ervaren van de gezamenlijke levensvreugde geven zin aan het bestaan. Op een geslaagd feest voel je je gezien en gewaardeerd. Er waren bijvoorbeeld verbindende gesprekken of lovende woorden, die iets doen met je hart. Het laat je eigen zorgen en gedachten voor even vergeten en je voelt je dankbaar.

Gesprekken

Vertellen hoe het met je gaat, kan helend werken. De ander luistert naar je, stelt vragen. Je kunt je gedachten en gevoelens toetsen en dit kan normaliserend werken. Het openhartig spreken met mensen, in een vertrouwde setting, kan zorgen voor ordening en perspectief. Je weet weer hoe het zit en wat je belangrijk vindt. Als de ander je begrijpt en accepteert zoals je bent, geeft dat een diepe innerlijke verbondenheid.

RotterdamRijker organiseert op zaterdag 18 november 2023 de Rotterdamse MinCamino. Een wandeling van ong. 25 kilometer in Rotterdam en groene omstreken. Hier komen de wegen om tot innerlijke rust te komen prachtig in samen. Wellicht is dit voor jou de eerste stap? Meld je aan via deze link.

Bron: Stress en burn-out voorkomen – ervaar weer flow in je leven van Anselm Grün