Rijker leven met Alex Reijnhout

Julia Schipper

In principe waren al mijn doelen behaald. Toen kwam het besefmoment en stelde ik mijzelf de vraag: Is dit het dan? Alex Reijnhout is 33 jaar oud en komt uit Rotterdam. Na het afronden van zijn studie Bestuur- en Organisatiewetenschappen in Amsterdam ging hij in 2012 aan de slag bij Manpower. Afgelopen jaar was hij toe aan een carrièreswitch en inmiddels werkt hij al zo’n 8 maanden bij Coolblue.

Wat heb je voor beeld bij zingeving?

“Zingeving betekent voor mij het maximale halen uit je leven, en dat ook weer per dag bekeken. Dus wat wil ik op de lange termijn uit mijn leven halen? Waar wil ik door de week heen van genieten en wat wil ik uiteindelijk ook bijdragen in dit leven?”

Heb je daar altijd zo bewust over nagedacht?

“Ik startte in 2012 op de arbeidsmarkt bij Manpower, toen we nog midden in een crisis zaten. Ik had voor mezelf een stip op de horizon, namelijk dat ik een management traineeship wilde volgen bij een grote organisatie. Graag wilde ik leren werken, maar ook leren waar mijn competenties liggen. Ik heb mezelf daar enorm leren kennen.”

“Tijdens mijn studententijd zelf was ik vooral bezig met het genieten van alle facetten van het studentenleven. Ik was me er zeker bewust van dat ik hard moest werken; ik heb een eigen schoonmaakbedrijfje gehad waar ik aardig wat uren in maakte. Met het geld wat ik verdiende kon ik weer genoeg leuke dingen doen. Ik had dus wel een duidelijk doel voor ogen, maar toen ik eenmaal ging werken heb ik meer een stippellijn met lange termijndoelen neergezet. Wat wil ik gaan bereiken over 5 of 6 jaar?”

"Ik had een hele route uitgestippeld, ik was inmiddels dertig jaar, maar wat nu?”

En hoe ging dat?

“Aan het begin van mijn werkperiode ging mijn ging ik bij mezelf nadenken: wat wil ik nu eigenlijk zelf bereiken in het leven? Dat kwam neer op een eigen huis, een hele gave baan en het stichten van een gezin. Inmiddels zijn we zeven jaar verder, werd twee jaar geleden mijn eerste kind geboren, verhuisden we naar ons tweede huis en had ik die baan die ik zo graag wilde. In principe waren al mijn doelen behaald. Toen kwam het besefmoment en stelde ik mijzelf de vraag: Is dit het dan? Ik had een hele route uitgestippeld, ik was inmiddels dertig jaar, maar wat nu?”

“Ik heb daar toen wel last van gehad. Het is goed om doelen te stellen op de langere termijn en het is heel leuk dat ik op dat moment de top binnen het bedrijf waar ik werkte had bereikt, maar waar word ik nou echt gelukkig van? Zingeving is in die zin iets doen waar ik elke dag dat beetje plezier uithaal. Dat is toen ook een keuze geweest om te zeggen dat het tijd is voor iets nieuws.”

Hoe was het om tot die beslissing te komen?

“Daar heb ik best wel wat moeite mee gehad. Zeker omdat ik toch wel dacht dat dit mijn gestelde pad was, waar ik nu van af ging wijken. Het was een moeilijke fase in mijn leven: ik was een jonge vader met een goed betaalde baan die niet gelukkig maakte. Daar dan een keuze in maken (de keuze maken om te stoppen bij Manpower) voelt in eerste instantie als een soort falen tegenover jezelf, maar achteraf ben ik enorm blij dat ik deze keuze heb gemaakt.”

Wat is het precies wat jouw leven rijker maakt?

“Dat zit hem echt in de kleine dingen, zoals vanochtend naar de
speeltuin gaan met mijn dochter.

Zeker door afgelopen jaar, waar weinig kon, merk ik dat ik een rustiger persoon ben geworden en dat ik meer geniet van de reis dan het doel
op zich. Voorheen stelde ik doelen, die heb ik nog steeds wel maar die zijn niet meer zo prangend. Ik wil van de reis naar een doel toe genieten. Juist door het kleiner maken van mijn doelen word ik een blijer persoon. Dat geeft mij een goed gevoel en uiteindelijk ook zingeving in het leven.”

Hoe was het afgelopen jaar voor jou? 

“Het is best een bewogen jaar geweest, met veel nieuwe impulsen. Ik merk dat ik nu meer energie heb dan toen alles gewoon ‘oké’ was. Nu met een nieuwe baan en een tweede kindje heb ik veel meer positieve energie. Slaaptekort is er natuurlijk nog steeds, maar prima te doen als die andere punten je echt energie geven.”

Wat zou er op dit moment in je leven moeten veranderen, wil je een volledig zinvol leven leiden?

“Ik heb zeker het gevoel dat ik impact maak op mijn familie, kinderen en op mijn collega’s. Toch merk ik dat ik die verdiepingsslag nog zoek. Waar zit mijn missie? Hoe kan ik een bijdrage leveren aan een betere wereld? Ik ben op zoek naar wat mijn footprint op deze wereld wordt. Dat kan ik al vinden door gesprekken te voeren met mensen. Dat is ook de reden waarom ik onder andere bij RotterdamRijker ben uitgekomen. Wat mij zingeving geeft is me te verdiepen in de maatschappelijke, sociologische en economische vraagstukken in deze wereld en hier met anderen over te discussiëren. Ik zou zeker in de toekomst iets willen vinden waardoor ik mijn bijdrage kan leveren. Het is nog een zoektocht en ik weet zeker dat er op een moment iets komt waar mijn hart sneller van gaat kloppen.”

Wat is de sleutel tot een succesvol, rijker leven?

“Ik zou gillend gek worden als ik zeven dagen thuis zou zitten, maar ik word ook geen leuker persoon als ik iedere avond mijn laptop openklap. Juist de balans daartussen is goed. Balans tussen werk, privé, sport en een sociaal leven is wat mij betreft de sleutel tot een rijker leven. Als ik een weekendje weg ben geweest met vrienden ben ik er honderd procent zeker van dat ik de week daarna een leukere vader en een leukere vriend voor mijn vriendin ben. Juist de dynamiek daarin. Na zo’n weekend weet ik ook zeker dat ik scherper ben in mijn werk dan wanneer ik een weekend door heb moeten werken.”

"Op die manier zien ze hoe de wereld echt is en leven ze niet alleen in de Nederlandse bubbel."
Heb je op dit moment bepaalde wensen of dromen?

“Ik hoop dat ik de mooie plekken die ik in de wereld heb gezien, ook aan mijn kinderen te kunnen laten zien. Ik zou ze graag mee willen nemen op een ontdekkingsreis door verschillende culturen, volken en landen. Op die manier zien ze hoe de wereld echt is en leven ze niet alleen in de Nederlandse bubbel. Dat zou echt een droom zijn, waarbij het ook heel fijn is om na een reis terug te keren naar je veilige haven thuis. Daar word ik een gelukkiger persoon van.”

Welke plekken van de wereld heb je gezien?

Ik ben vier maanden naar Australië en Azië geweest, drieënhalve maand in Noord-Amerika, Colombia, Indonesië, Zuid-Afrika, hele diverse plekken. Daar ging ook letterlijk al mijn spaargeld in mijn studentenleven naartoe. Toen ik 16 was ben ik voor het eerst buiten Europa geweest. Mijn oma is Indonesisch en is op haar derde hier naartoe gekomen met de boot. Met mijn opa heeft ze mij en mijn broertje meegenomen naar Indonesië. Dat heeft wel de meeste indruk op mij gemaakt. De geuren, de cultuur, de omgeving. Het moment dat ik het vliegtuig uitstapte en tegen een muur aanliep van andere geur en omgeving, dat vergeet ik nooit meer. 

Welke personen zijn een inspiratiebron voor jou?

Dat zijn vooral de mensen in mijn omgeving, vrienden, ouders, familie. Die zijn inspirerend omdat ze me tot andere inzichten kunnen brengen. Ik haal inspiratie uit gesprekken met vrienden en de problemen of successen die zij meemaken. Maar daarnaast kan ik ook genieten van bijvoorbeeld mijn vader die heel zijn leven keihard heeft gewerkt, altijd van vroeg tot laat in de weer is geweest, maar dan nu wel alle rust heeft om anderhalf uur met mijn kinderen op de grond te spelen. Ook daar haal ik dan inspiratie uit. 

 

In de serie ‘Rijker leven met ..’ komt iedere keer een young professional aan het woord. We spreken over zingeving, inspiratie en dromen.