Rijker Leven met Esmee Bos

Julia Schipper

“Dat is uiteindelijk wat voor mij een zinvol leven is: een klein beetje licht geven in alles wat je doet.” De 23-jarige Esmee Bos is freelance videoproducent en geeft daarnaast ook les in televisieproductie. Na een studie in Breda, een stage in Sydney en anderhalf jaar werken in Denver, Colorado, is ze weer terug in haar thuishaven: Rotterdam.

Wat is volgens jou zingeving?

"Zingeving is voor mij het gevoel dat ik impact heb, hoe klein dit ook mag zijn. Als ik een film maak voor een bedrijf waar ik achter sta, dan heb ik al het idee dat ik verschil maak. Ik word heel enthousiast van het samenbrengen van een productie, waar verschillende ideeën en mensen samenkomen tot één geheel en een verhaal gaan vertellen. Of dat verhaal nou mensen entertaint, helpt met het maken van een keuze of juist emotioneert, zolang het impact maakt op één persoon heb ik het idee dat ik een verschil heb gemaakt. Dat is voor mij zingeving."

Heb je die behoefte om impact te maken altijd al gehad?

"Verschil proberen te maken is iets wat voor mij natuurlijk voelt. Ik heb heel wat filmprojecten gedaan, ook in mijn studententijd. Je merkt toch dat de dingen die je meer grijpen, en waar je meer van jezelf in legt, ook vaak de dingen zijn waar je echt voor gaat en die voor jou belangrijk zijn. Ik zie het als mijn opdracht om ook in mijn werk authentiek te blijven."

Je hebt op verschillende plekken in de wereld gewoond, welke lessen neem je daaruit mee?

"Ik heb in Sydney en Denver gewoond en gewerkt. Het werken in een multiculturele omgeving, zowel in de Australische als Amerikaanse werkcultuur, verbreedt absoluut je horizon. Je leert ook de werkcultuur in Nederland te waarderen. De work-life balance is in Nederland heel goed geregeld. In Amerika hangt er zoveel af van je baan dat het bijna ongezond kan zijn hoe mensen zich daar uitsloven voor een werkgever en er minder voor terugkrijgen. Het plezier in het werk, en dus ook de zingeving, ontbreekt soms. Hier in Nederland zie je dat mensen sneller het gevoel hebben van ‘als ik geen plezier in mijn baan heb, dan ga ik iets anders zoeken’. Dat is heel anders in Amerika, waar mensen vaak afhankelijk zijn van hun baan voor bijvoorbeeld een zorgverzekering. Als je dan terugkomt in Nederland, realiseer je je pas hoeveel privileges we hier hebben. Rotterdam blijft toch voelen als een thuishaven. Mijn vader kwam uit Rotterdam en is zelfs opgegroeid in de straat waar ik nu woon."

Lukt het jou om de work-life balance te onderhouden?

"Dat denk ik wel. Ik heb het voordeel dat ik honderd procent dol ben op wat ik doen. Ik word wakker met het idee dat ik die dag iets tofs ga maken, op welke manier dan ook. Dat helpt niet altijd, want soms ben je zo enthousiast over een project dat je langer doorgaat dan handig is. Ik ben iemand die zich vol overgave in projecten stort en dat maakt dat mijn werk daar beter van wordt, maar je kan ook te veel van jezelf geven. Je moet jezelf soms ook in bescherming nemen. Ik probeer in een drukke periode juist een dag er tussenuit te gaan, om weer even tot mezelf te komen."

'Ik word wakker met het idee dat ik die dag iets tofs ga maken, op welke manier dan ook'

Wat nou als je een keer wakker wordt en niet meer dol bent op wat je doet?

"Kort na mijn studie heb ik zo’n periode gehad. Media is een hectische business en er kwam veel op me af. Toen heb ik bij mezelf gedacht ‘misschien is het dan niet voor mij’ en ben ik compleet iets anders gaan doen, namelijk een studie Psychologie aan de Erasmus Universiteit. Om die tweede studie te betalen, produceerde ik alsnog wat videos als freelancer. Binnen een maand merkte ik al dat elk uur wat ik besteedde aan het werk om mijn studie te betalen, eigenlijk leuker vond dan de studie zelf. Na drie maanden ben ik dan ook gestopt met de studie en ben ik full-time gaan freelancen en ondernemen. Een geluk bij een ongeluk, om het zo maar te zeggen. Zonder die ervaring had ik niet geweest waar ik nu ben als ik niet toen dat moment van twijfel had gehad. Nu ben ik heel zeker van wat ik doe. In de basis is het creëren van videocontent hetgeen waar ik gepassioneerd over blijf."

Wanneer heb je voor jouw gevoel een volledig zinvol leven?

"Op het moment dat je plezier hebt in wat je doet. Ik denk niet eens dat je per se wat moet bijdragen aan de samenleving. Als iemand oprecht gelukkig is met wat hij doet, kan dat al heel zinvol zijn. De wereld is zo’n bizarre plek, zeker als je kijkt naar alles wat er zich nu afspeelt. Het is lastig om dat altijd op een logische manier te zien. Als je plezier hebt in hoe het in je leven gaat, en als je daarmee niemand in de weg zit, dan is het helemaal goed."

"Voor mij persoonlijk is het belangrijk om ergens impact te maken, als is het iets kleins. In de media-industrie werken er veel vrouwen, maar er staan weinig vrouwen aan de top. Als je kijkt naar topregisseurs en producenten die iedereen kent, dan zijn dat toch heel vaak mannen. Als ik lesgeef en ik kan een van mijn vrouwelijke studenten inspireren en het gevoel geven dat een vrouw ook naar de top kan komen als ze dat echt wil, dan heb ik het gevoel dat ik een verschil heb gemaakt."

'Je moet daarin ook weer dat je een beetje licht voor jezelf bewaart'

Je haalt dus ook energie uit het bemoedigen van anderen?

"Ja, ik probeer om altijd een positief licht uit te stralen, op welke manier dan ook. Als je in alles wat je doet een klein beetje licht en positiviteit kan meegeven aan anderen, kan dat al veel invloed hebben. Je moet daarin ook weer opletten dat je niet te veel van jezelf weggeeft, en dat je ook een beetje licht voor jezelf bewaart. Dat is uiteindelijk wat voor mij een zinvol leven is: een klein beetje licht geven in alles wat je doet."

Zijn er nog bepaalde dingen in je leven die je zou moeten veranderen om dat zinvolle leven te hebben wat je nu schetst?

"Persoonlijk denk ik dat ik redelijk goed op pad ben. Mijn partner zegt altijd: there’s always a bigger fish. Als je alleen maar bezig bent met promotie maken of om op het grootst mogelijke billboard wilt staan, dan is er altijd nog een groter billboard waar je ook op wilt staan. Als je dat alleen gaat nastreven, dan vind je uiteindelijk nooit het geluk. Natuurlijk heb ik wel de ambities om te groeien, maar daar haal ik niet mijn zingeving uit. Het is niet zo dat mijn leven pas zin heeft als ik aan de top sta. Wel kun je aan de top grotere veranderingen teweegbrengen. Dat is dan ook wat ik graag zou willen."

Wat zijn op dit moment jouw doelen?

"Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de maatschappij lijkt het me fantastisch als ik een topregisseur zou worden als vrouw. Niet omdat ik een vrouw ben, maar omdat ik heel goed zou zijn. Er werken in Nederland veel vrouwen in de media, maar weinig vrouwen zitten op de hoogste stoel. Ik wil graag aan alle vrouwen laten zien dat het wel mogelijk is om zo’n functie te bekleden. Daarnaast wil ik de rest van mijn leven een fijne vriend, een goede vrouw en een leuke tante zijn." 

Waar haal jij inspiratie uit?

"Op mijn werkplek heb ik foto’s hangen van vrouwen die hun tijd voor waren, zoals de actrices en
activisten Jane Fonda en Carrie Fisher. Zij hangen er om mij weer te inspireren om een verschil te maken. Ik ben daarnaast een echte film-fanaat. Daar kan ik echt van genieten en daar neem ik ook actief dingen uit mee. Als ik bijvoorbeeld een bepaalde documentaire op Netflix kijk en ik zie een gaaf shot voorbijkomen, dan kan ik daar in mijn eigen werk weer iets mee. Als verhalenverteller is het fijn als verhalen ook aan jou verteld worden. Mijn favoriete boek is The Time Traveler’s Wife, een fictief boek over een vrouw en een tijdreiziger die proberen om een relatie te onderhouden. Het boek is een hele mooie omschrijving van wat liefde is in de basis. Liefde is niet logisch of makkelijk. Op veel moeilijke momenten zou je eigenlijk de handdoek in de ring moeten gooien, maar dat is geen optie als je echt van iemand houdt, of ergens een passie voor hebt."

 

In de serie ‘Rijker leven met ..’ komt iedere keer een young professional aan het woord. We spreken over zingeving, inspiratie en dromen.