Rijker leven met Quirijn Rademakers

Julia Schipper

"Ik ben niet gelovig opgevoed, dus ik denk niet anders dan dat er een begin en een eind is, en daartussen moet je het zo leuk mogelijk maken." Quirijn Rademakers is 29 jaar oud, komt oorspronkelijk uit Nijmegen maar woont op dit moment in Rotterdam. In het dagelijks leven is hij werkzaam bij Essentium en Accentia als Business Manager.


Zingeving, waar denk jij dan aan?

“Zingeving is voor mij een enorm grijs gebied. Ik geloof in het leven, maar niet per se in een leven na het leven. Als ik technisch ga kijken naar hoe mijn leven nu is en waarom ik iedere ochtend met goede moed weer opsta, dan kom ik als snel tot de conclusie dat het eigenlijk super zinloos is wat we hier op aarde doen. Ik ben niet gelovig opgevoed, dus ik denk niet anders dan dat er een begin en een eind is, en daartussen moet je het zo leuk mogelijk maken. Misschien is dat juist de zingeving van mijn leven.
Een aantal gesprekken die ik heb gevoerd, ook tijdens de Zingevingsborrel met Rein Willems, hebben mij wel aan het denken gezet. De vraag naar zingeving is in die zin ook een beangstigende vraag.”

Wat beangstigt jou hierin?

“Ga maar eens over de dood nadenken, daar kan je heel naar van worden. Zo kan ik ook heel naar worden van het nadenken over de zin van het leven. Ik heb namelijk echt geen idee wat dat is. Ik heb ook niet de behoefte om daar dagelijks mee bezig te zijn. Als ik het met mijn vrienden bespreek, hebben ze vaak geen zin om daarover na te denken. ‘Weet ik veel,’ is dan een veel gehoord antwoord. Maar als ik het dan met mijn ouders bespreek, merk ik dat ze daar juist wel meer over filosoferen.”

"Ik merk dat mijn generatie steeds minder geeft om mooie spullen en juist steeds meer waarde hecht aan ervaringen."
Wat maakt voor jou het leven betekenisvol?

“Liefde en geluk. Het hebben van een leuke job, van toegevoegde waarde zijn. Zoveel mogelijk leuke dingen doen met vrienden en het gevoel van vrijheid. Ik merk dat mijn generatie steeds minder geeft om mooie spullen en juist steeds meer waarde hecht aan ervaringen. Het is een onderdeel van mijn leven om zoveel mogelijk van de wereld te zien. De vraag is voor mij niet zozeer ‘wat is de zin van het leven?’, maar meer ‘wanneer is het leven voltooid’. Dan zou dat voor mij zijn wanneer ik de mooiste culturen ter wereld heb gezien en ieder continent heb bezocht.”

Hoe is dit reizen verrijkend?

“In het leven wat je nu hebt is het superleuk om te zien hoe het leven op andere plekken op de wereld eruitziet. De wereld is voor je gevoel superklein, zeker nu met de coronatijd, en ik merk aan mezelf dat ik juist in deze tijd vaker terugdenk aan ervaringen in een ander land.”

Wanneer heb jij voor jouw gevoel een volledig zinvol leven?

“Als je kinderen hebt mogen krijgen, een leuke levenspartner hebt gevonden en als je het gevoel hebt dat je andere mensen iets hebt kunnen leren. Dat kan zowel werk gerelateerd als privé zijn. Het lijkt me bijvoorbeeld fantastisch om kinderen op te voeden en ze wegwijs te maken in deze wereld. Dat je dan op den duur een mini-versie van jezelf ziet, zodat het misschien zelfs minder pijnlijk is als je doodgaat, omdat je weet dat er nog een versie van jezelf rondloopt. Niet dat ik per se op zoek ben naar een legacy, dat de hele wereld weet wie Quirijn Rademakers is, maar ik zou het leuk vinden als de generatie die ik op de wereld zet simpelweg weet wie ik ben.”

"Ik vind dat ik op dit moment al heel veel dingen kan en doe die ik leuk vind om te doen. Zo ben ik ooit begonnen aan mijn leven en op die manier wil ik het ook eindigen."
Waar zou jij je de rest van je leven mee bezighouden als er geen beperkingen zijn? Zou je dan nog steeds hetzelfde doen?

“Ik zou dan nog meer vrijheid in m’n leven inbouwen, meer tijd vrijmaken om leuke dingen te doen. Ik ben een fervent wintersporter, dus dan zou ik nu de auto pakken, naar een wintersportgebied rijden en daar een halfjaar gaan skiën. Nog meer reizen en nog meer van het leven genieten. Maar eigenlijk ben ik ook wel saai genoeg om te zeggen dat er uiteindelijk niet zoveel zou veranderen. Ik vind dat ik op dit moment al heel veel dingen kan en doe die ik leuk vind om te doen. Zo ben ik ooit begonnen aan mijn leven en op die manier wil ik het ook eindigen. Ik word niet geleefd voor mijn gevoel, terwijl er periodes in mijn leven zijn geweest waar dat wel zo voelde. Op dit moment heb ik zelf de touwtjes in handen en dat voelt heel fijn. Zo vind ik werken onwijs leuk. Ik heb vrienden die op zondag al kunnen klagen dat ze weer moeten werken. Dat herken ik gelukkig niet. Ik krijg op mijn werk veel vrijheid en dat heb ik ook zo ingebouwd in mijn privéleven.”

Waar haal jij je inspiratie uit?

“Het boek Mindset – changing the way you think to fulfil your potential van Dr Carol Dweck heeft mij erg geïnspireerd. Het is een prachtig boek wat gaat over het hebben van een open of een gesloten mindset. Blijf je graag op bekend terrein of sta je open voor nieuwe dingen? Ben je bereid om nieuwe dingen te leren of vind je het allemaal wel prima zo? Deze vragen klinken als een open deur, maar Dweck beschrijft deze mindsets in een aantal onderdelen van het leven, zoals kinderen opvoeden, werken en andere elementen. Het boek gaat echt over hoe je je wat positiever in het leven kan zetten en hoe je creatiever met je huidige situatie om kan gaan.

Daarnaast vind ik het fijn om piano te spelen. Dat is misschien wel het enige moment op de dag waarop ik letterlijk mijn hoofd leegmaak.
Ook kan ik nog steeds als een kind door een snoepwinkel lopen als ik in een stad ben als New York. Ik ben geen ontzettende fan van Amerika, maar het is wel mooi om te zien wat een mens kan bereiken in een mensenleven. Daarom is het ook zo leuk om in Rotterdam te wonen.

De woonplaats waar ik woon is voor mij ook een inspiratiebron. Zelf kom ik uit Nijmegen, maar Rotterdam is voor mij wel de enige stad die we in Nederland hebben. 
Verder heb ik niet zozeer dat ik fan ben van bepaalde mensen. Ik ben niet zo van het aanbidden van een persoon. Ik word niet warm of koud van een Steve Jobs, een Trump of, met alle respect, een Jezus. Ik vind het mooi om over ze te lezen, maar daar blijft het bij. Ze kunnen me wel inspireren, maar ik ben nooit fan van mensen. Dan is muziek voor mij meer inspirerend. Ik kan letterlijk heel de dag klassieke muziek aanhebben, en dan ook op shuffle.”

In de serie ‘Rijker leven met’ komt iedere keer een young professional aan het woord. We spreken over zingeving, inspiratie en dromen.